Un prophete (2009)

535

Unul dintre rolurile închisorii e acela de a educa individul în spiritul şi după valorile societăţii pe care sistemul judiciar le apără. Nu de puţine ori se întâmplă ca efectul să fie invers. Cel care iese de după gratii să fie mult mai greu de controlat decât atunci când a fost închis.

Un prophete ne spune povestea unui tânăr musulman transferat dintr-un penitenciar de minori într-unul de adulţi. Fără familie, fără prieteni chiar fără duşmani, Malik e un om fără identitate, o coală albă asupra căreia cei din jurul lui urmează să îşi lase amprenta într-un mod nefericit.

În film urmărim procesul de transformare de la inocenţă până la o maturizare brutală şi nesănătoasă a personajului imaginat de Audiard. Sunt două secvenţe importante în care îl putem vedea pe vechiul şi pe noul Malik. În ambele sunt comise crime, însă trăirea interioară a celui care le comite e total diferită.

Prima secvenţă o întâlnim la începutul filmului când trebuie să ucidă pentru a îşi salva propria viaţă. Cu a doua secvenţă ne întâlnim spre finalul filmului când ia decizia să ucidă în centrul Parisului. Dacă la prima crimă are remuşcări şi caută mereu soluţii să nu o comită, la cea de-a doua nu are decât o mică tremurare a mâinilor venită probabil din dorinţa de a nu da greş.

Scena în care Malik comite prima crimă e cea mai brutală din tot filmul şi e foarte greu de privit. Aproape la fel de brutale sunt şi momentele în care se pregăteşte pentru comiterea ei.

Un prophete are o serie impresionantă de premii şi nominalizări. A fost nominalizat în 2010 la Oscar şi la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin. În acelaşi an a câştigat premiul BAFTA pentru cel mai bun film în altă limbă decât engleza. Cu un an mai devreme, a obţinut două premii şi patru nominalizări la European Film Awards, iar la Cannes a fost nominalizat pentru Palm d`Or şi a primit marele premiu al festivalului.

An: 2009 IMDb: 7,9 Regia: Jacques Audiard Cu: Tahar Rahim, Niels Arestrup, Adel Bencherif Gen: crimă, dramă Durată: 150 de minute Limba: franceză
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *