Valea Mută (2016)

687

Valea Mută este o miniserie de patru episoade care m-a surprins plăcut și pe care am văzut-o în urmă cu ceva timp pe HBO. Pot spune că acesta este un moment important pentru serialele polițiste românești și ar trebui să încurajăm astfel de producții.

Chiar dacă are sincope, per ansamblu Valea Mută este un serial bun. E adevărat că există și actori care au o interpretare semi-mecanică sau una teatrală însă acest lucru îl putem vedea și în serialele de top de peste ocean, doar că fiind producții într-o altă limbă le sesizam mai greu.

Vreau să salut interpretarea Rodicăi Lazăr, care mi s-a părut una dintre cele mai bune și sper să joace și în filme mult mai apreciate.

Vorbind strict de film, încă din primele secunde remarcăm că genericul de început al fiecărui episod seamănă dintr-un punct de vedere cu cel de la Game of Thrones. E vorba doar de notele muzicale. În rest, filmul nu se aseamănă deloc cu acesta.

Scenariul este unul solid și aplicat ”realităților” românești. La televizor se vorbește în acest moment de structuri ale statului care acționează în interes propriu și nu în scopul pentru care au fost înființate. Vedem de asemenea cum persoane cu dosar penal vorbesc în presă de abuzurile făcute de procurori și mai vedem demersuri de schimbare a Constituției în vederea redefinirii noțiunii de familie.

Toate aceste lucruri și multe altele sunt adunate de Christian Barna și așezate într-un scenariu care nici nu vrea să confirme ceva și nici să infirme. Pur și simplu încearcă să creioneze o poveste care ar putea foarte bine să fie una reală.

Marian Crișan a luat acest scenariu și i-a dat viață, iar noi ne putem bucura de un serial peste medie. Pentru iubitorii de filme polițiste ar putea fi unul foarte bun, pe care să și-l amintească mult timp. Probabil numărul celor care și-ar fi dorit ca acesta să aibă mai multe episoade este foarte mare.

Acțiunea filmului nu se blochează nici un moment. Nu se ”tărăgănează” asupra scenelor, deși în prima parte a primului episod am putea fi tentați să credem că vom vedea un serial static, așa cum ne-au obișnuit multe dintre filmele românești.

Sinopsis Valea Mută. Filip este un tânăr în căutarea identității sexuale. Se îndrăgostește de prietenul său Horia, care își neagă înclinațiile, iar tatăl său nu ar accepta niciodată această realitate.

Cei doi se duc în timpul nopții la o cabană și asistă fără să vrea la o crimă în care aceștia sunt singurii martori. De teamă că ceilalți ar putea să afle că între ei este ceva, cei doi ascund faptul ca au fost martorii unei scene, deși ei sunt singurii care l-ar putea demasca pe criminal.

Ulterior se dovedește că cel care a comis crima este un influent sef DIICOT, care încearcă să îi elimine pe cei doi martori pentru ca aceștia să nu îl demaște.

Elena este un procuror criminalist care preia cazul. Este mătușa lui Filip și cea care și-a băgat sora în închisoare pentru trafic de droguri. Ca atare vorbim de un procuror incoruptibil, care a fost îndepărtat din București pentru a nu demasca coruptia la nivel înalt. De data aceasta este pe cale să demaște ceva la fel de important.

An: 2016 Regia: Marian Crișan Cu: Adrian Păduraru, Mihai Călin, Ovidiu Niculescu, Rodica Lazăr, Emilian Oprea, Theodor Șoptelea Gen: dramă, thriler, polițist, crimă Durată: 4 x 55 minute
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *