Versailles (2015-)

Versailles (2015-)
0
0 views
0

Serialul urmărește încă de la început idea construirii celui mai mare palat regal cunoscut lumii de până atunci. Prin cele 10 episoade ale primului sezon îl urmărim pe Loius al XIV-lea care decide să își mute curtea regală de la Paris la Versailles, acolo unde inițial se afla conacul de vânătoare ale tatălui său. Motivul era supunerea și un mai bun control asupra nobilimii rebelioase, fără ca ei să știe că nu vor mai părăsi conacul niciodată.

Louis, sau Regele Soare, cum era intitulat în epocă, avea 28 de ani când decide să extindă conacul la dimensiuni nemaiîntâlnite pentru a-si găzdui numeroasa curte.

Loius se naște în 1638 după ce părinții săi, Regele Loius al XIII- lea de Bourbon și Ana de Austria, au încercat timp de 21 de ani să aibă copii. La doar 5 ani devine rege însă de facto preia puterea în 1661, la 23 de ani, și conduce timp de 72 de ani, una dintre cele mai lungi domnii din istorie.

În timpul domniei sale, Loius al XIV-lea reinstaurează puterea monarhiei ca formă absolută, iar asta atrage numeroasele tentative de asasinare din partea hughenoților, unul dintre multele motive pentru care care se mută la Versailles. Acolo, adăpostit de pădurea conacului dar și de noul său serviciu secret, care de-a lungul seriei tot încearcă să dejoace planurile conspiratorilor.

O lume luxuriantă și opulentă ne poartă cu sute de ani în urmă și cum Regele Soare s-a luptat permanent cu controlul asupra tuturor celor din jur. Absolutismul puterii sale merge până acolo încât cu ajutorul fratelui său, Filip, de care era nedespartit, un perfecționist în ale etichetei la curte, instaurează un set de reguli foarte stricte despre cum trebuie să se vorbească, despre cum trebuie să se meargă sau unde trebuie să fie urmate de curtea regală.

O mare parte din filmări au loc chiar la Versailles, acolo unde doar în cursul zilelor de luni se putea filma, când muzeul era închis. Printre protagoniști îl întâlnim pe George Blagden, pe care l-ați mai văzut în Vikings, interpretându-l pe preotul Atelstan.

Cel de-al doilea sezon a fost anunțat abia la un an după transmiterea primului sezon, ce a avut loc anul trecut în octombrie. Probabil anul viitor vom urmari din nou cum Loius se luptă cu miniștrii săi pentru bugetul celui mai măreț palat, cum își exercită puterea într-o vreme a trădărilor, a războiului (cu Olanda) dar o vreme a dragostei și a sexului fără perdea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *