Vraciul

Vraciul (1982)

6921

Filmul este o adaptare a romanului lui Tadeusz Dolega-Mostowicz şi ne spune povestea de viaţă a unui mare chirurg polonez care suferă de amnezie.

Firul epic e bifurcat. Ni se dezvăluie, pe de o parte, destinul profesorului Rafal Wilczur, iar pe de altă parte, povestea de dragoste, imposibilă, dintre Marysia şi Leszeck.

Doctorul

Rafal Wilczur e un om împlinit, atât din punct de vedere profesional cât şi particular. E un mare chirurg ce reuşeşte să opereze cu succes chiar şi acolo unde imposibilul pare a îşi face apariţia.

Cu toate aceste, într-o zi în care ar fi trebuit să sărbătorească, împreună cu soţia sa, opt ani de la căsătorie, se întoarce acasă după o operaţie reuşită şi găseşte, în loc de soţie, un bilet prin care aceasta îl înştiinţează că îl părăseşte împreună cu fetiţa lor.

Motivul despărţiri pare a fi faptul că Beata, soţia doctorului, s-a îndrăgostit (din traducerea filmului nu am înţeles dacă de doctor sau de altcineva, iar eu din poloneză nu ştiu să traduc nici un cuvânt) la care s-a mai adăugat şi celebritatea lui Wilczur care a făcut-o să se simtă măruntă. În câteva secunde, tot universul lui Rafal se prăbuşeşte.

Intrând într-un local rău famat, se ameţeşte şi apoi e urmărit în drumul spre casă de doi indivizi care plănuiesc să îl jefuiască. A doua zi se trezeşte în câmp şi îşi dă seama că nu îşi mai aduce aminte cine e.

Dintr-un chirurg faimos, ajunge astfel să trăiască timp de 15 ani ca un om de rând, făcând chiar zile de arest pentru că nu îşi putea dovedi identitatea, neavând acte. Chiar amnezic fiind, practică medicina rezolvând cazuri a căror rezolvare părea iluzorie.

Marysia

E o simplă vânzătoare orfană care nu şi-a cunoscut tatăl, iar mama sa a murit pe când era încă mică. Frumuseţea ei o ajută să aibă mulţi curtezani, însă ea nu are ochi decât pentru tânărul conte Leszeck a cărui familie se împotriveşte relaţiei lor şi chiar încearcă să îi despartă prin diferite tertipuri.

Fiind la un pas să moară, este salvată miraculos de Rafal Wilczur după ce doctorul care trebuia să o opereze, refuză să o facă, nedându-i nici o şansă de a supravieţui.

Concluzia

Chiar dacă are uşoare accente „telenovelistice”, am descoperit un film polonez bun. Necitind cartea, până la finalul filmului nu am fost sigur dacă Wilczur alege să trăiască ca un om simplu sau ajunge să o facă deoarece nu mai ştie cine a fost. La apariţia acestei confuzii contribuie şi dialogul pe care acesta îl are cu un cerşetor chiar înainte de a fi jefuit.

An: 1982 IMDb: 7,9 Regie: Jerzy Hoffman Cu: Artur Barcis Gen: dramă, romantic, dragoste Limba: poloneză
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *