Warrior

Warrior – drama unei familii

977

După ce a lipsit de acasă aproximativ 14 ani, timp în care a activat ca puşcaş marin, Tommy Riordan se întoarce pentru a reintra în competiţiile MMA şi pentru a câştiga turneul Sparta, dotat cu cel mai mare premiu pus vreodată în joc, în istoria acestui sport, rugându-l pe tatăl său, Paddy Conlon, să îl antreneze în acest scop.

Brendan Conlon, fratele mai mare al lui Tommy, şi el practicant MMA, dar neavând succesul celui din urmă, este nevoit să lupte în aceeaşi competiţie, pentru a îşi putea plăti ratele şi pentru a îşi păstra casa.

Paddy Conlon

Interpretat de Nick Nolte, Paddy este un tată căzut în patima băuturii, din cauza căreia ajunge să îşi destrame familia şi să îi „forţeze” pe cei doi fii ai săi să se îndepărteze de el. Tommy, împreună cu mama sa, l-au părăsit în urmă cu 14 ani, iar Brendan de aproape trei ani, timp în care nu i s-a permis nici măcar să îşi cunoască ultima nepoată.

Pentru a reuşi să reintre măcar în graţiile unui dintre fii săi, renunţă la băutură, dar acest lucru nu e suficient. Rănile sunt prea adânci.

Tommy Riordan

Nemaisuportând momentele de violenţă şi beţie ale tatălui său, îl părăseşte împreună cu mama sa încă de la o vârstă fragedă. Plecat de acasă, fără bani şi fără adăpost, e nevoit să îşi vadă mama cum îi moare în braţe. Neavând asigurare medicală, acesta nu poate decât să se roage şi să o „stropească cu apă sfinţită.”

Rămânând singur pe lume, se înrolează în Marină unde găseşte o nouă familie dar pe care o pierde în urma unui accident. Dezertează şi încearcă să ajute financiar familia unuia dintre camarazii săi, mort în acel accident. Pentru asta, îşi propune să câştige turneul MMA în care câştigătorul ia totul.

Brendan Conlon

Atunci când fratele şi mama sa pleacă de acasă, Brendan alege să rămână, motiv pentru care ura lui Tommy se revarsă şi asupra lui. Mai târziu se căsătoreşte, renunţă la sport şi devine profesor de fizică, dar ajunge în imposibilitate de a îşi plăti ratele. Din acest motiv alege să reintre în circuit pentru a câştiga acelaşi turneu MMA în care s-a înscris şi fratele său.

Opinia mea

Chiar dacă vorbim de o dramă construită pe un turneu de MMA (Mixed Martial Arts), nu e nicidecum o dramă sportivă ci mai degrabă una de familie. Nu trebuie să vă aşteptaţi să vedeţi tehnici de luptă spectaculoase sau lovituri surprinzătoare. Luptele există şi sunt destul de intense, însă dacă nu reuşiţi să urmăriţi atent prima parte a filmului, în care ne este spusă povestea celor implicaţi, acestea s-ar putea să vi se pară banale.

Dacă vă doriţi să vedeţi un film despre lupte sau sport, nu ştiu dacă e tocmai cea mai bună alegere, însă dacă vreţi să vedeţi o dramă reuşită, atunci cred că aţi ales filmul potrivit.

Spuneam că vorbim de o dramă de familie şi nu de una sportivă. Îmi argumentez afirmaţia prin a spune că tema centrală a filmului nu o reprezintă modalitatea prin care un luptător sau o echipă câştigă o luptă, ci pe relaţia dintre un tată şi cei doi fii, relaţie în fiecare poartă resentimente celorlalţi. Filmul e centrat pe modul cum cei trei reuşesc sau nu să treacă peste aceste resentimente.

Ringul are pentru ei semnificaţii diferite. Unul intră în ring pentru a nu îşi pierde casa, celălalt pentru a ajuta familia unuia dintre colegii de armată, iar tatăl acceptă să îşi antreneze fiul în încercarea de a reclădi relaţia cu acesta.

An: 2011 IMDb: 8,2 Regia: Gavin O’Connor Cu: Tom Hardy, Nick Nolte şi Joel Edgerton Gen: sport, dramă Premii: o nominalizare la Oscar Durată: 140 de minute.
One thought on “Warrior – drama unei familii

Comments are closed.